NAŠI IZLAGAČI

 

Voćna čarolija - NAPRAVLJENO SA DUŠOM

Upoznajte naše stalne izlagače – porodicu Peković iz Barajeva i njihove voćne specijalitete

Kada probate proizvode sa gazdinstva Jelene Peković iz Barajava, shvatite kakvog su ukusa voćni specijaliteti napravljeni sa dušom. Jelena sa suprugom proizvodi prirodne džemove, sokove, likere i kupinovo vino. Sve to je spravljano po autentičnim receptima, bez konzervansa i veštačkih aroma, sa puno pažnje. S pravom svaka teglica i flaša nosi nalepnicu „Napravljeno sa dušom“.


Sve je počelo pre desetak godina kada su Jelena i njen suprug Božidar rešili da kupe kuću u Barajevu i posade kupine. Napustili su Beograd i tada počinje voćna priča poljoprivrednog gazdinstva Jelene Peković. U početku su pravili samo vino, rakiju i sokove od kupine. Zatim su posadili višnje i tako su nastali likeri, sokovi i džemovi.

Potom je na red došao zasad nane, a onda i drugih različitih voćkica i biljaka.  Trenutno sa svojih 30 ari Jelena i Božidar proizvode osam vrsta likera, vino od kupine i aronije različite džemove i voćne sirupe najrazličitijih i specifičkih ukusa nastalih kombinovanjem voća i aromatičnog bilja. Od skoro u ponudi imaju i slatko od ljute papričice, što je postalo pravi hit.  

Proizvodi „Napravljeno sa dušom“ nisu samo ukusni, već i lepo upakovani, pa se kupci ne libe da likere ili vina ponesu i kao poklon. Džemovi i napici porodice Peković nalaze se širom Srbije, jer Jelena i Božidar obilaze mnoga mesta i manifestacije na kojima se promovišu i prodaju manufakturni proizvodi. Kako kažu, ljudi su već navikli na njihove proizvode i često im se vraćaju. Naravno, ove voćne čarolije moguće je kupiti i porudžbinom preko njihove Fejsbuk stranice „Napravljeno sa dušom“. 

Na NS Marketu su stalni izlagači. Jelena kaže da je to mesto kojem se rado vraćaju jer je atmosfera dobra, a izlagači i organizatori su divni.


VOJIN MARIĆ

graditelj gitara

Imao je želju za posebnim instrumentom.
Da bi to sebi priuštio, naučio je da stvara magične gitare.  
Upoznajte tvorca unikatnih gitara

Oduvek ste želeli da imate električnu gitaru koja će nositi vaš pečat, koja će biti samo vaša i niko nikad neće moći da napravi istu? Upoznajte čoveka čije gitare „SVIRAJU“ neku posebnu muziku.  

Ljubav, volja i još po nešto  

Vojin Marić počeo je da se bavi muzikom sa 15 godina. Svirao je gitaru i pevao u nekoliko bendova. Od tada je imao želju za nekim posebnim instrumentom, ali nije mogao da ga priušti. Tragao je za načinima kako sam da ga napravi. I uspeo je! Sati, dani, meseci edukacije uz youtube kanal i praktične vežbe su se isplatili. Spojio je ljubav prema muzici, očevu stolarsku radionicu i stečeno znanje, i postao graditelj instrumenata.  

Kaže da nije mogao da se edukuje na standardan način - odlaskom na časove ili u školu, jer kod nas gotovo i da nema graditelja električnih gitara. Čak ni alata nema, pa je potrebno i to nekako napraviti da bi kasnija izrada gitare išla lakše. Priznaje da je „ukrao“ neke cake i izgled potrebnog alata od starijeg kolege iz Bečeja, ali je veći deo posla naučio samoedukujući se.  

Ovaj tridesetosmogodišnji Bukovčanin izlazi iz šablona i trenda koji su nametnule velike kompanije, iako, kako kaže, poštuje njihovu tradiciju. Njegovu želju za drugačijim, nečim van standarda, prepoznao je muzičar i kolekcionar iz Aradca Jan Zvara, koji je, inače, levoruk, i podstakao ga da izrazi svoju kreativnost tražeći da za njega napravi nekoliko unikatnih instrumenata. Danas Zvara u svojoj bogatoj riznici gitara, koju čini više od 70 ovih instrumenata, ima i više od deset Vojinovih primeraka. Na gitarama iz Bukovca danas sviraju muzičari u Bosni, Hrvatskoj, Austriji, Australiji, a neke su bile i na turneji sa pevačem Sašom Matićem po Americi.  

Od bukovačke radionice do NS Marketa  

Vojin je usavršio swirl tehniku farbanja gitara, čime im udahne posebnu vedrinu. Kako izgleda taj kolorit, možete pogledati na stranici https://www.youtube.com/watch?v=W0M7eUGDd2I&t=11s  

U svom radu Vojin najradije koristi drvo sa našeg podneblja jer ničim (u kvalitetu) ne zaostaje za nekim vrstama drveta koje koriste velike kompanije. Gradi električne gitare čiji je oblik drugačiji nego kod klasičnih električnih. To mu daje slobodu izražavanja. I dalje se bavi muzikom i svira bendovima Nostradamus (gitara i vokal) i Bijelo Dugme tribute Novi Sad.  

Za sada mu gradnja gitara i svirke obezbeđuju sredstva za život, a nada se da će ova ljubav prema izrada instrumenata ubuduće prerasti u posao koji će raditi s puno ljubavi i srcem.  

Svoje instrumente Vojin Marić je predstavio na drugom i trećem NS Marketu i izazvao veliku pažnju posetilaca. Oduševljenje se, kroz glasove publike, na Drugom NS Marketu pretočilo u u tutulu „Naj štand Drugog NS Marketa“.

VOJIN KAŽE DA JE UČEŠĆE NA NS MARKETU ZA NJEGA BILO JEDNO PREDIVNO ISKSUTVO, A PLANIRA DA SVOJE GITARE IZLOŽI I NA NEKOM OD NAREDNIH DRUŽENJA.

© Copyright nsmarket.rs